птср виліковний

👨‍⚕️ Сьогодні кожен в Україні живе в умовах стресу: щоденних повітряних тривог, атак ворога та переживань за тих, хто на фронті. І хоча зовні ми часто залишаємося стійкими, війна, на жаль, суттєво впливає на наше психічне здоровʼя.
Люди можуть по-різному реагувати на травматичну подію. Більшість із часом почуватиметься краще, а симптоми стресової реакції зникатимуть. У тих, хто продовжує відчувати інтенсивні емоції, має тривожні думки та інші симптоми внаслідок травматичного досвіду, може бути діагностовано посттравматичний стресовий розлад (ПТСР).
🔎 Як розпізнати ознаки ПТСР
Симптоми розладу можуть з’являтися в короткий або тривалий період після травмівної події — зазвичай протягом перших трьох місяців.
Людей із ПТСР можуть турбувати інтенсивні, тривожні думки та почуття, повʼязані з травматичною подією, що тривають довгий час після того, як ця подія закінчилася.
Вони можуть:
✔️переживати цю подію через спогади та/або нічні жахи;
✔️відчувати сум, страх чи гнів, відчуженість від інших людей;
✔️уникати ситуацій чи людей, які нагадують про травматичну подію;
✔️мати сильну негативну реакцію на такі звичайні речі, як-от гучний звук чи випадковий дотик.
ПТСР є здебільшого виліковним і успішно минає у більшості пацієнтів. Та водночас він може стати причиною низки фізичних та психічних розладів, страждань, а також конфліктів та труднощів у комунікації. Спостерігаєте у себе або близької людини подібні симптоми — зверніться по допомогу.
🔎 До кого звертатися для лікування ПТСР?
Перший, до кого варто звернутися за ознак ПТСР, — сімейний лікар.
✅Сімейні лікарі нашого закладу надають психічну допомогу на первинному рівні всім, хто цього потребує. Це безкоштовно.
ПТСР виліковний! Потурбуйтеся про себе💙
За інформацією МОЗ