Версія сайту для людей з порушеннями зору

Ботулізм: про що варто знати кожному

Ботулізм — це рідкісне, але дуже небезпечне харчове отруєння. За повідомленням Центру громадського здоров’я України, за перше півріччя 2025 року від ботулізму постраждало 57 людей, з них семеро – це діти.

🧪 Як виникає ботулізм?

Найчастіше — через вживання неправильно законсервованих продуктів:

• домашні консерви (особливо м’ясо, гриби, риба)

• копченості

• в’ялена риба

• консервовані овочі без достатньої термообробки

Бактерії розмножуються у безкисневому середовищі та виділяють токсин, що викликає ураження нервової системи.

🔍 Симптоми ботулізму:

• порушення зору: «туман» перед очима, двоїння

• сухість у роті

• слабкість м’язів

• утруднене ковтання та мовлення

• задишка, параліч

❗️у тяжких випадках — зупинка дихання!

🏥 Що робити?

При перших симптомах — негайно викликати швидку!

Не займайтесь самолікуванням.

🛡 Як запобігти?

• Уникайте домашніх консервів із піддутою кришкою або підозрілим запахом.

• Дотримуйтесь стерильності під час консервації.

• Кип’ятіть консерви 10-15 хв перед вживанням — токсин руйнується при температурі понад 100°C.

• Не купуйте в’ялену чи копчену рибу з рук або на стихійних ринках.

➡️Поширюйте цю інформацію, щоб вберегти себе та близьких.