Предіабет: говоримо із ендокринологом Тетяною Нездіймишапкою

✅Напередодні Всесвітнього дня боротьби проти діабету і Дня ендокринолога ми спілкувалися із лікарем-ендокринологом нашої лікарні Тетяною Нездіймишапкою. Медичні події, котрі припали на 14 листопада, повною мірою визначили тему нашої розмови. Отже, сьогодні обговорюємо предіабет.

❓Тетяно Костянтинівно, існує поняття предіабету. Поява яких симптомів говорить про необхідність звернутися до лікаря?

🟢Предіабетом називають такий стан організму, коли рівень цукру крові перевищує норму, але недостатній для того, щоб ідентифікувати його як діабет ІІ типу. Його ще називають «прихований» діабет. Раніше предіабет вважали легким порушенням регуляції вуглеводного обміну. Але сучасні дослідження доводять, що на тлі предіабету збільшується ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань, ускладнень пов’язаних з роботою органу зору, нирок та нервових корінців. Так, було виявлено, що на момент встановлення діагнозу – діабет ІІ типу, понад 20% пацієнтів уже мали мікро- та макросудинні ускладнення. Коли рівень цукру незначно підвищується, певний період більшість людей можуть не відчувати жодних симптомів. Тож про зміни рівня цукру ми випадково дізнаємося після досліджень крові. А найчастішими скаргами при предіабеті є сухість у роті, невмотивована спрага, часте сечовипускання, втома, котра не пов’язана із фізичними навантаженнями, розлади з боку органу зору, підвищення апетиту і збільшення ваги.

Ендокринологи вбачають у предіабеті приховану загрозу, адже у 25% пацієнтів через три-п’ять років він переходить у справжній діабет, а через десять років – 50% пацієнтів мають цей діагноз. Незнання пацієнта про свій стан здоров’я може призвести навіть до подальшої інвалідизації.

❓Які фактори впливають на рівень цукру в крові?

🟢Це зайва вага, незбалансоване харчування (надмірне споживання легкозасвоюваних вуглеводів, насичених жирів і дефіцит у раціоні клітковини та цільного зерна), стреси, малорухливий спосіб життя, спадковість, прийом деяких лікарських засобів та гормональний дисбаланс.

❓Як підтримати здоров’я та попередити розвиток діабету?

🟢Дослідження довели, що при модифікації способу життя, ризик розвитку цукрового діабету зменшується на 59%. Своїм пацієнтам я рекомендую вживати фрукти та овочі, продукти насичені корисним білком, а це – м’ясо, горіхи. Також варто попіклуватися про збільшення фізичної активності: це 150 хвилин на тиждень навантажень середньої інтенсивності. А ще обов’язково звертайтесь до лікаря, котрий дасть індивідуальні рекомендації щодо корекції способу життя, визначить частоту обстежень, можливо, призначить необхідні препарати. Предіабет – це не вирок, і при уважному ставленні до здоров’я пацієнт має всі шанси на життя, не обтяжене хворобами і дискомфортом.

☝️Сподіваємося сьогоднішня бесіда спонукатиме наших читачів уважно ставитися до власного здоров’я і не зволікати із візитом до лікаря. Дякуємо за цінні поради.

🎉А з нагоди професійного свята зичимо вам, Тетяно Костянтинівно міцного здоров’я, задоволення від результатів вашої роботи і гарного настрою🌷