У Всесвітній тиждень імунізації нагадуємо про календар щеплень

👨‍⚕️ Цього тижня ми відзначаємо Всесвітній тиждень імунізації. З цього приводу хочемо нагадати вам про календар щеплень. Це графік, згідно з яким дітей та дорослих вакцинують від небезпечних інфекцій. Він є у кожної країни.
За всю історію вакцинації календарі щеплень багато разів змінювалися: до них додавалися нові вакцини й зникали ті, що з тих чи інших причин вже не були потрібні. Усі календарі починалися з одного щеплення — від натуральної віспи, яка забирала мільйони життів. У 1950-х роках винайшли вакцину від поліомієліту та додали її до календаря. У 1980-х роках з усіх календарів зникли щеплення проти віспи, після викорінення цієї смертельної хвороби завдяки вакцинації.
📌Українській календар профілактичних щеплень наразі передбачає вакцинацію від 10 хвороб. Це вакцинація проти туберкульозу, гепатиту В, правця, дифтерії, кору, епідемічного паротиту (“свинка”), краснухи (рубелли), кашлюку, поліомієліту, гемофільної інфекції (Hib-інфекція). Вакцинація дітей старших п’яти років і дорослих від COVID-19 наразі не входить до Національного календаря, проте вона доступна та також безоплатна.
Усі вакцини, які використовуються згідно з календарем щеплень, придбані коштом платників податків чи надані міжнародними партнерами. Тому їх можна зробити безоплатно у педіатра чи сімейного лікаря.
Графік щеплень побудований таким чином, щоб із самого народження людина була максимально захищена, і її організм сформував належну імунну відповідь. Перші щеплення роблять ще у пологовому будинку, і продовжуються все життя, адже вікових обмежень, приміром, для ревакцинації від дифтерії та правця або щеплень від COVID-19 не існує.
❗️Саме тому дуже важливо суворо дотримуватися графіку вакцинації та робити дитині усі щеплення в зазначений час. Якщо ваша дитина чи ви з якихось причин пропустили планове щеплення — наздоженіть його якнайшвидше!
Важливо!
✅ Не бійтеся робити кілька щеплень одночасно — це світова практика, що дозволяє отримати захист від кількох інфекцій. Які щеплення можна суміщати в часі — скаже лікар.
✅ Щеплення можна робити навіть при нежиті та застуді, температурі до 38,0 °C, при прорізуванні зубів, і сезонній алергії.
✅ Хронічні та супутні захворювання, наприклад бронхіальна астма, діабет, муковісцидоз, онкологія, — це може бути пряме показання до додаткової вакцинації, негайного щеплення! Людина із такими хворобами має більший ризик тяжкого перебігу інфекцій, проти яких можна було б захиститись вакцинацією.
✅ Крім щеплень за Національним календарем, існують ще рекомендовані вакцинації, які є не менш важливими. Деякі з них можна зробити безоплатно, як-от щеплення від грипу для груп ризику, від вірусу папіломи людини для підліток у певних громадах, які закуповують їх коштом місцевого бюджету, інші — тільки власним коштом. За можливості, робіть і рекомендовані щеплення дітям та собі.
За інформацією МОЗ