Як отримати психічну допомогу у сімейного лікаря?

До сімейного лікаря можна звернутись не лише зі скаргами на фізичне здоров’я, а й на ментальне. Сьогодні розповідаємо про пакет «Супровід та лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги»⬇️
✅Сімейні лікарі та медсестри Лебединської лікарні пройшли навчальний курс із ведення та лікування пацієнтів із психічними і неврологічними розладами. Тому мають додаткові навички роботи зі скаргами пацієнтів на психічне здоров’я.
❓Які безоплатні послуги можна отримати в межах пакету?
📌Після згоди пацієнта чи пацієнтки на скринінг на психічні розлади і лише при позитивному результаті проводиться клінічна оцінка фізичного стану здоров’я та психічного статусу.
Оцінка психічного статусу дорослих пацієнтів спрямована на виявлення психічних і неврологічних розладів. У дітей — на виявлення емоційних, поведінкових розладів, ознак насильства (фізичного, сексуального, емоційного, занедбаності та інших форм жорстокого поводження).
За результатами скринінгу сімейний лікар може запропонувати:
🔹направлення на лабораторні та інструментальні дослідження, щоб діагностувати або виключити психічні чи неврологічні розлади, пов’язані з фізичним здоров’ям
🔹направлення до психіатра для діагностики, встановлення діагнозу та для надання рекомендацій з лікування (за згодою пацієнта)
🔹першу психологічну допомогу. І не тільки пацієнтові! А й членам родини, які доглядають за пацієнтом чи пацієнткою
🔹складання плану ведення та лікування пацієнта/пацієнтки із виявленими та встановленими раніше розладами в межах компетенції сімейного лікаря
🔹моніторинг лікування та контроль за виконанням плану спостереження та лікування
🔹забезпечення супроводу пацієнтів із психічними чи неврологічними розладами
‼️Повний перелік послуг в межах пакету – на сайті НСЗУ в розділі «Вимоги ПМГ 2024».
❓Чи може пацієнт зі вже встановленим діагнозом психічного захворювання чи розладу спостерігатись під наглядом сімейного лікаря?
📌Так. Сімейний лікар може вести і пацієнтів без встановленого діагнозу, і пацієнтів, яким вже встановлено діагноз та призначено лікування психіатром або неврологом.
❓Як отримати психологічну допомогу у лікаря первинки?
📌Зверніться вже зараз до сімейного лікаря Лебединської лікарні, з яким ви маєте декларацію. Це безкоштовно.
За інформацією НСЗУ