Як отримати стаціонарну та виїзну паліативну допомогу у Лебединській лікарні?

Вже найближчим часом відділення паліативної та хоспісної допомоги Лебединської лікарні зможе прийняти нових пацієнтів. Все не тому, що кількість місць збільшиться, а тому, що набули чинності нові вимоги до надання паліативної допомоги. Про зміни, що відбуваються, говоримо із завідувачем Сергієм Костюком.
❓Сергію Івановичу, пацієнти з якими діагнозами відтепер матимуть право на отримання медичних послуг у вашому відділенні?
✅Є цілий перелік діагнозів: новоутворення, у тому числі і доброякісні, хронічні обструктивні захворювання легень, хронічні серцево-судинні захворювання, що супроводжуються серцево-судинною недостатністю ІІІ або IV ступеню, вроджені вади серця, неврологічні ураження, хронічні захворювання печінки, хронічні захворювання нирок, важкі післятравматичні стани. Це ж стосується і мобільної паліативної бригади. Разом з тим, на одного хворого, госпіталізованого у стаціонар, сукупно відведено 180 днів надання послуги. Виняток – діти і дорослі пацієнти з наслідками травматичного ушкодження головного або спинного мозку з порушенням функції та хронічним болем, апалічним синдромом.
❓З чого починати рідним потенційного паліативного пацієнта, щоб у подальшому він зміг отримувати паліативні послуги?
✅Загалом, сімейний лікар має визначати стан пацієнта і за необхідності скерувати його на паліатив. Пацієнт, який потрапляє у наше відділення планово, має бути повністю обстежений і зі встановленим діагнозом, підтвердженим на вторинному рівні. На мою думку, ці зміни, які відбуваються, можуть стати поштовхом для започаткування відділення сестринського догляду. У такому разі до уваги не беруться ні перелік діагнозів, затверджених НСЗУ, ні обмеження терміну перебування.
Якщо ваші рідні чи близькі потребують паліативної допомоги, зверніться до сімейного лікаря або безпосередньо до нашого відділення. Після консультації з лікарем буде встановлена необхідність надання таких послуг для кожного конкретного пацієнта. Ми можемо приймати паліативних хворих з усієї України. Матеріально-технічна база нам це дозволяє. Всі медичні послуги у нашому відділенні надаються згідно пакетів.