ВЕГАНСТВО І СИРОЯДІННЯ: ЯК НЕ ПОТРАПИТИ У ПАСТКУ ХАРЧОВИХ ТРЕНДІВ?

Сьогодні у рубриці «Доброго дня, лікарю!» ми обговорюємо тему харчових обмежень. На питання відповідає сімейна лікарка нашого закладу Катерина ЛУЩИКОВА:
– Катерино Юрієвно, доброго дня!
У чому небезпека або прихована небезпека веганства і сироядіння?
– Вітаю! Проблема полягає у тому, що людина може неправильно підібрати собі раціон. Тобто, її харчування не буде сбалансованим. Експерименти часом призводять до порушення обміну речовин, електролітів, виникнення різних дефіцитних станів. Нерідко в результаті харчових обмежень виникають анемія, захворювання шкіри, крихкість кісток, можлива зміна гормонального фону і ще багато різних проблем зі здоров‘ям.
– У вашій практиці зустрічались пацієнти-вегетаріанці?
– Одного разу. Пацієнтка відмовилась повністю від м‘яса, але продовжувала їсти рибу і яйця. При цьому вона страждала від невиліковної анемії. Але ця хвороба не була спричинена її раціоном.
– Чи є люди, яким обмеження у споживанні, до прикладу, їжі тваринного походження може бути корисним?
– Так, це може бути для людей з ризиком змін у крові. Діабетикам, гіпертонікам чи пацієнтам з ожирінням лікар може рекомендувати відмовитися від певних видів їжі. Але все це можливо лише після попередніх консультацій і обстежень.
– Дякуємо вам за ці поради!
– Будьте здоровими!